En direkte advarsel til voldsutøvere
I 2019 fikk Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i oppdrag av Justis- og beredskapsdepartementet å utvikle en kampanje for å øke kjennskap til og kunnskap om avvergingsplikten (plikten er beskrevet i straffelovens § 196 og den gir oss alle plikt til å søke å avverge vold og overgrep). Primært mot fagfolk innen helse, oppvekst og omsorg, men også for folk flest, fordi kjennskap til en plikt som går foran taushetsplikten angår oss alle.
Kunde NKTVS
Hva Film, foto og motion / Konsept, kampanje og innhold
Undersøkelser viser at det store flertallet ikke har hørt om avvergingsplikten, eller er usikre på hva den innebærer. Og da har de som synes verden kjennes utrygg et stort problem.
Kjære overgriper
Et grundig innsiktsarbeid avslørte at barrierene for å melde fra handler mye om frykt og ubehag, som er vanskelig å gjøre noe med. For det krever noe å si fra, med de konsekvensene det har, enten det er for deg selv eller dem det gjelder. Det man på en annen side kan gjøre noe med, er å minne om styrken i fellesskapet. Det gir en trygghet å vite at vi alle er pålagt å si fra - det er vår plikt. Å avverge vold og overgrep er ikke bare noe vi som medmennesker bør. Det er noe vi skal. Og vi - vi er veldig, veldig mange. Du ypper ikke med hele Norge.
Derfor ble løsningen å sende en direkte advarsel til voldsutøver. Kampanjen ble tatt ut i en hovedfilm som ble fulgt opp av ulike kortversjoner, relevante artikler, samt enkle grafiske poster med kunnskapsbyggende budskap.
Hyper viste allerede i anbudsrunden god forståelse for oppdraget. Samtidig utfordret de den tradisjonelle måten å tilnærme seg problematikken på.