SEO og bildesøk: 8 viktige ting du må huske på
Stadig flere bruker bildesøket på Google når de skal finne fram. Glem derfor ikke bildene på nettstedet ditt når du jobber med søkemotoroptimalisering (SEO). Her er noen gode tips og triks du kan ta med deg på veien.
Tekst Ane-Kamilla Haugland Eriksen
Publisert 06. oktober 2021
Det å være markedsfører kjennes av og til som en umulig oppgave. Det som fungerte så godt for bare få år siden, har liten eller ingen effekt i dag. Organisk rekkevidde på Facebook kan du egentlig bare glemme, og det blir stadig dyrere å fange målgruppens oppmerksomhet. TV-reklame har du muligens gitt opp for lengst, for hvor mange av dagens TV-tittere er det som faktisk ser på reklamepauser på TV? Vi vet de er forsvinnende få, men nøyaktig hvor få de er, vites ikke, for de tallene holdes klokelig tett til brystet av de kommersielle TV-kanalene og deres miljøer.
Samtidig har Google jobbet hardt i kulissene for å hele tiden kunne servere den beste brukeropplevelsen, og de har innovert i et forrykende tempo. Med nærmest monopol i søkemotormarkedet, ja, da er det Google som setter premissene. Like it or not
Det Google i bunn og grunn gjør, er å forsøke å dekode intensjonen bak alle søk. Hele selskapets forretningsmodell er tuftet på dette: Å gi deg den aller beste brukeropplevelsen ved å servere deg det beste svaret på det du søker etter. Men for å få til det, trenger Google hjelp fra deg som markedsfører. Og den gode nyheten er at du da hjelper både kundene og bedriften din i samme slengen!
Bildesøk og visuelt søk i vinden som aldri før
Vi er i høyeste grad visuelle vesener. 90% av informasjonen som overføres til hjernen vår, er visuell. Og der prosesserer vi informasjonen lynraskt – i løpet av ufattelige 13 millisekunder kan menneskehjernen identifisere et bilde. Dette vet selvfølgelig også Google, som lenge har kunnet tilby deg å søke ved hjelp av bilder.
Og folk elsker det! Faktisk sier så mange som 85% i en undersøkelse fra The Intent Lab at de ser mer på bilder enn tekstinformasjon når de shopper klær og møbler på nett. Dette har også bidratt til at imponerende 20% av de godt over to billioner (!) søkene som ble gjennomført i USA i 2019 var via bildesøk, altså Google Images.
Skal vi tro Google selv, er det fortsatt et gigantisk potensial i bildesøk. Søkekjempen signaliserer at dette er et tungt satsingsområde fremover, så anse deg selv herved som advart!
AI-teknologi som drivkraft i visuelt søk
Med blytung AI-teknologi i bunnen har Google utviklet sin egen Google Lens som i skrivende stund kan gjenkjenne over én milliard objekter. Har du ikke testet den ennå, så gjør det!
Microsofts søkemotor Bing gir ikke opp kampen og stiller med sin egen variant, det samme gjør Pinterest og Amazon. Sammen utgjør disse fire de desidert største søkemotorene for visuelle søk i dag. I tillegg kommer store merkevarer som ASOS, Wayfair, Argos og IKEA med sine egenutviklede visuelle søkeløsninger.
Når markedsledere og fremoverlente selskaper som dette viser en slik enorm vilje til å investere i visuell teknologi, bør det fortelle oss noe viktig.Hvis du ikke allerede er på ballen, er tiden med andre ord overmoden for å legge til rette for at produktene dine og nettstedet ditt gjør seg fortjent til en god plassering i søkeresultatet.
**Så hva må du som markedsfører gjøre for å hjelpe bildene dine få en god plassering og blir kjent igjen av søkemotorene? Her har vi samlet åtte konkrete bildetips for SEO:
1. Ha klare og tydelige bilder som viser produktet godt
Dersom bildet skal på en produktside hvor hovedformålet er å konvertere til salg, kan det lønne seg å presentere produktet på en «ren», ofte hvit bakgrunn uten forstyrrende elementer og sørge for god belysning.
Dersom bildet og innholdets derimot skal vekke oppmerksomhet, så er stemningsskapende miljøbilder i din merkevares visuelle stil i de fleste tilfeller mer riktig.
2. Stock-bilder? Nei takk!
Bilder er en viktig del av merkevareopplevelsen du gir kundene. Og når vi vet at et bilde sier mer enn 1000 ord, har du da egentlig tenkt over hva et Stock-foto gjør for merkevaren din?
Sjansen er i alle fall stor for at et tyvetalls andre merkevarer dukker opp i søket med nøyaktig det samme bildet og gir kunden din – og Google! – et mye vanskeligere valg: Hvilket av disse helt like bildene skal jeg velge, og hvorfor skal jeg velge akkurat din nettside?
3. Ikke fall for fristelsen til å stjele andres bilder
Det burde være unødvendig å skrive dette, men her synder fortsatt urovekkende mange. Bilder, i likhet med alt annet innhold på nettsiden, er beskyttet av opphavsrett og skal ikke «lånes»! Og du hjelper forøvrig fint lite din egen merkevare ved å stjele noen annens materiale.
4. Sørg for et godt navn på bildefilen
Filnavnet på bildet hjelper ideelt sett Google å forstå konteksten bildet blir plassert i, hva bildet viser og hvorfor det blir brukt. Gi bildet derfor et enkelt, beskrivende navn - og husk å bruke søkeordet du ønsker å rangere for! Her synder mange og bruker navnet på bildet som et arkivsystem som sier mye mer om både hvor du har plassert det i interne systemer, hvem som har publisert det og størrelse på bildet enn hva som faktisk er avbildet. Jeg kan love deg at det ikke er noen andre enn deg selv som ville ha søkt etter «2019_AnneH._om_tørrhoste_1200x980_pix.jpg»
5. Unngå for tunge bilder
Tyngden på bildefilen påvirker hvor fort nettsiden laster. Både størrelse og filformatet vil være med på å avgjøre tyngden, og en god tommelfingerregel er å holde bilder innenfor 100-200kB.
6. Ha beskrivende alt-tekst på bildet
Alt-teksten skal kunne gi deg nok informasjon om det bildet skal formidle dersom det av ulike grunner ikke vises. Som du sikkert vet dukker den opp når du holder musepekeren over et bilde på desktop. Alt -teksten er også til god nytte for svaksynte som får opplest innholdet via skjermleser, og beskrivende og gode alt-tekster hjelper søkemotorer til å forstå hva bildet viser.
7. Sett opp eget nettstedskart for bilder («image sitemap»)
Dette hjelper søkemotorene å få mer informasjon om bildene. Det gir en god oversikt over bilder på nettstedet ditt og gjør at søkemotorene kan oppdage bilder som av ulike grunner ikke er indekserte, som for eksempel som følge av JavaScript-kode.
8. Husk bildetekster!
Bildetekster i nær tilknytning til bildet, som et tillegg til alt-teksten, kan gi en ekstra forsterkning av budskapet og blir ofte lest. Bruk av bildetekst har ingen direkte påvirkning for SEO, men gir en god brukeropplevelse – og det er jo det SEO handler om!
Og så helt til slutt: SEO er ikke noe som gjøres på dugnad et par ganger i året. Det krever kontinuerlig fokus, kunnskap og engasjement.
Trenger du hjelp til praktisk SEO eller kanskje teknisk optimalisering av nettsiden? Vi hjelper deg gjerne!
Ønsker du mer informasjon eller kanskje litt SEO-hjelp? Ta kontakt med vår SEO-rådgiver for å slå av en prat
Ane-Kamilla Haugland Eriksen
Strategisk rådgiver og fagleder innhold / SEO