Foto: Amanda Vicks/Unsplash

TikTok eller Instagram Reels: Hva er forskjellen og hva bør du velge?

Facebook har igjen kopiert av en av sine argeste konkurrenter og gjør nok et forsøk på å utkonkurrere en motstander de ikke fikk kjøpe. Sist var det Snapchat sin Stories, nå er det TikTok som er omgjort til det nye produktet Instagram Reels. Har Reels en sjanse mot originalen? Vi har gjort en vurdering.

Tekst

Publisert 10. oktober 2021

Nei. Sorry. Mest sannsynlig har den ikke det. I alle fall ikke uten andre (les: Trump) utenforliggende påvirkninger. Så hvorfor tror vi ikke dette?

Fordi produktet TikTok ikke først og fremst er en video-app, men en AI-basert algoritme. Det er selve algoritmen som er produktet.

«TikTok is the first mainstream consumer app where artificial intelligence is the product. It’s representative of a broader shift.» Connie Chan, investor

Hva er en AI-basert algoritme?

Enkelt forklart er en algoritme et satt mønster en maskin er har fått beskjed om å følge. Maskinen har fått tilgang på x mengde informasjon, og du kan endre regelen for hvordan x informasjon skal brukes, men du kan ikke endre selve informasjonen.

En AI-basert algoritme, er en regel en maskin har fått om å tolke, lære av og utvikle seg basert på data den mates med. På den måten er den et levende produkt. Og jo mer data, jo mer læring – og sånt er det lett å få folk avhengig av.

Bytedance, det kinesiske eierselskapet av TikTok, forklarer:

«Artificial intelligence powers all of Bytedance’s content platforms. We build intelligent machines that are capable of understanding and analyzing text, images and videos using natural language processing and computer vision technology. This enables us to serve users with the content that they find most interesting, and empower creators to share moments that matter in everyday life to a global audience.»

Men har ikke Instagram også det? Nja. Ikke helt. Deres algoritme er i større grad basert på hvem og hva du følger, og mindre på selve aktiviteten og engasjementet ditt. Dette henger igjen fra gamle Facebook-tider, da vennenettverket var kjernen av sosiale medier. Slik funker det ikke lenger. Både nye Instagram Reels, og relativt nye Explore-feed, er eksempler på Instagrams forsøk på å utvikle seg og henge med på denne nye brukertrenden.

TikTok som produksjonshus

På spesielt ett punkt ligger TikTok et godt stykke foran Reels; økonomisk support av innholdsprodusenter. Dette har lenge vært et sterkt konkurransefortrinn for Googles YouTube og en viktig grunn til at de alltid har vært større og bedre på video enn Facebook.

TikTok har satt av et eget fond på flere millioner dollar til støtte for dem som klarer å bygge egen kjendisstatus via appen. På den måten er de i ferd med å bygge opp et helt eget produksjonshus, hvor det ikke bare er populære innholdsprodusenter som tjener penger, men hvor de også produserer egne realty shows. Et godt bevis på effekten av dette er at de fleste influencere på TikTok er kjent fra nettopp TikTok. På Instagram, derimot, er influencerne gjerne opprinnelig kjent fra andre arenaer, slik som sport og filmer.

Annonsering på TikTok eller Instagram Reels?

Når det kommer til annonsering, ligger TikTok og Instagram Reels nokså likt an. Facebook-eide Reels har naturligvis et mye større annonsenettverk bak seg, men enn så lenge er det ingen annonseformater tilgjengelig i Reels.

Annonsører og influencere kan ikke sponse eller booste videoer, og det er kun Instagram-ansatte som får plukke ut hvilke videoer som skal være såkalte “Featured” (se etter merke på videoene).

«We are currently focused on making Reels a great experience for people and creators, but are evaluating monetization opportunities for the future,» said an Instagram spokesperson. On the subject of branded content tags, the spokesperson added, «We are planning to integrate these tools in the future.»

Men det er er stor sannsynlighet for at Reels vil integreres i Facebooks annonsesystem på sikt og dette kan det være lurt for markedsførere å ha i bakhodet dersom det er snakk om å velge en kanal over en annen.

TikTok har ikke åpnet for self-service annonsesystem i Skandinavia ennå, men det er grunn til å tro at de vil prøve å få på plass dette før Reels inngår som en del av annonsesystemet til Facebook. Det er forventet å komme på plass nå i høst.

Det er ingen tvil om at disse SoMe-kanalene er veldig like. Så hva burde du som markedsfører gå for? Dette er vår vurdering.

Grunner til å velge Instagram Reels:

 • Dersom merkevaren din allerede bruker Facebook/Instagram, er det lettere å inkludere Reels i en allerede eksisterende distribusjonsløp
 • Det er også lettere å engasjere og kommunisere (Community Management) med eksisterende fans, altså de som allerede følger merkevaren din
 • Du når ut til et langt bredere aldersspenn og flere brukere
 • Dersom (når!) Reels en dag blir en del av Facebook og Instagram-annonsenettverket, vil de kommersielle mulighetene være store og enkle å ta i bruk
 • Hvis maks 15 sekunder holder
 • Hvis du ønsker å bruke AR effekter i videoene

Grunner til å velge TikTok:

 • Det er enkelt å få høy impressions (altså antall visninger, ikke antall mennesker som har sett video), og du kan derfor enkelt skryte til sjefen av høye visningstall
 • Hvis du søker å nå ut til unge brukere. De fleste av de aktive i målgruppen er under 18 år, selv om det er en stigende trend voksne som tar i bruk kanalen også
 • Brukervennligheten! Ettersom AI-en i TikTok setter sammen klippene og sync’er musikken på best mulig optimal måte, er det veldig mye lettere å lage videoer direkte i TikTok. Enn så lenge må denne delen av videoproduksjonen gjøres manuelt i Reels
 • Hvis du vil lage videoer opp til 60 sekunder lange
 • Hvis du ikke har behov for AR effekter i videoene

Så hvilken vinner?

Det kan være mange gode grunner til at du som markedsfører burde velge Instagram Reels fremfor TikTok, men som alltid: hva du bør velge avhenger av målet ditt!

Er målet ditt å engasjere et eksisterende og bredt publikum på en ny måte? Da mener vi du bør velge Instagram Reels.

Er målet ditt å skape brand awareness blant unge brukere? Da er TikTok det riktige valget for deg.

Likevel er det spesielt to grunnen til at TikTok er et mye bedre produkt enn Reels. Det ene er det som ligger bak; algoritmen. Og det andre er brukervennligheten.

«With TikTok, I can post a fun video of my day in under 15 seconds. Reels took me about 5 minutes.» — Taylor Lorenz, The New York Times

Helt ærlig kan det alene være grunnen til at Reels ikke har noen sjanse.

Lurer du på noe rundt valg av kanaler? Vi i Hyper hjelper deg gjerne!