Glade vinnere: f.v. Martine Skjekkeland (Hyper), Martine Sorknes Ødegården (VO-linjen), Jørgen Djuve (Hyper), Helge Skivenes (Hyper), Julie Haatuft (VO-linjen) og Anne Gåsefra (VO-linjen).

Førsteplass til Hyper i Oceans Digital Creative Competition

Nå skal Hyper og VO-linjen få vanlige folk til å stoppe opp midt i rushet, for å forhindre partnervold – og kanskje til og med partnerdrap.

Tekst

Publisert 02. desember 2021

Første gang i Norge

For aller første gang i Norge, arrangerte Ocean Outdoor konkurransen «The Digital Creative Competition» – en heldigital kreativ konkurranse som setter Oceans digitale skjermer først for å nå ut med ønsket budskap. Utfordringen var enkel: Hvis vi kunne gjøre hva vi ville med Oceans digitale skjermer for å skape engasjement og buzz for en av kundene våre – hva ville vi gjort?

På vegne av den nasjonale vold- og overgrepslinjen, VO-linjen, ønsket vi å utfordre Oceans digitale flater på et av landets travleste knutepunkt: Oslo bussterminal. Kunne vi få vanlige folk midt i ettermiddagsrushet til å stoppe opp for å forhindre partnervold – og kanskje til og med partnerdrap?

Viktig budskap

Teamet valgte å skape en løsning som utnytter hele mulighetsrommet til de digitale markedsflatene til Ocean, og som samtidig inkluderer mottaker i historien som fortelles. Når forbipasserende legger merke til partnervolden som utspiller seg i den digitale kuben på bussterminalen, utfordres de til å «varsle» om volden før den eskalerer. For når noen utsettes for vold i nære relasjoner, er de ofte avhengige av hjelp utenfra.

– Veldig kult at noen som gjør en så viktig jobb som VO-linjen får den synligheten de fortjener. Det er jo ikke akkurat tulle-aktører som befinner seg i non-profit-klassen, men heller mange veldig viktige budskap som til enhver tid fortjener oppmerksomhet. Så at et så evigaktuelt tema som vold innenfor hjemmets fire vegger også får en plass utenfor hjemmet er helt topp. Betryggende å allerede vite at temaet vil få oppmerksomhet også gjennom 2022, sier Martine Skjekkeland, kreatør i Hyper.

Og juryen ble imponert

– Det er jo veldig, veldig tydelig at det VO-linjen ønsket å få til er noe av det viktigste vi har av oppgaver i samfunnet: Det å gjøre det sosialt akseptabelt å si ifra, og tørre å si ifra når man ser ting som ikke burde foregå. Måten de har foreslått å ta dette ut på var noe som inspirerte oss fra første sekund og som vi umiddelbart tenkte at kan bli større enn bare en aktivitet, dette kan virkelig bidra til endring. Og det er ikke tvil om at dette er et problem som har blitt større som følge av Covid og mer isolasjon hjemme, og har kanskje aldri vært mer dagsaktuelt og relevant enn det det er i dag. Så det var et utrolig spennende case og en måte å løse den på som vi har klokketro på, sier Ricardo Culilenheim, strategidirektør i RED dentsu X.

Teamet bak idéen består av kreativt team Martine Skjekkeland og Helge Skivenes, samt prosjektleder Jørgen Djuve.